Close

Pizza kolieska

Chvíľku trvalo doladiť cesto, ale momentálna verzia u mňa zatiaľ vyhráva. Vyskúšajte!

Na cesto potrebujeme:

  • 500g hladkej múky (v obľube mám rád tú od “Babičky”)
  • 500g polohrubej múky (taktiež “Babičkovská”)
  • 3 kvasnice/droždie (Fala, modrý slon)
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 1 PL lyžica soli

Postup:

Múky dáme do väčšej nádoby. Kvasnice si rozrobíme v 400ml teplej vody. Pridáme 8 lyžic olivového oleja a ako posledné úplne rozpadnuté droždie/kvasnice. Vypracujeme základné cesto. Pomúčime kraje nádoby a necháme na teplom miesto kysnúť – prikryté utierkou.

Keď cesto vykysne, treba ho prehnietiť, rukou opäť odlepiť od stien nádoby a proces kysnutia opäť zopakovať. Následne ho vypracovať do jednoliatej guľky, uložiť do veľkostne primeranej nádoby a na 24 hodín nechať odležať v chladničke.

Pred samotnou prácou, cesto necháme prehriať na okolitú teplotu. Pomúčime si podklad, cesto rozváľkáme asi na 4mm hrúbku, tvar ako na prípravu štrúdle. Na obrázkoch sú dve druhy plniek:

  • cesto potretého horčicou, ukladané plátky šunky a syra, na vrchu potreté vajíčkom s trochou mlieka a posypané sezamom
  • cesto potreté paradajkovým pyré s cesnakom, plátky syra a domáca údena slaninka – nakrájaná na malé kúsočky a vrch potretý vajíčkom