Close

Makovo-malinová torta

Na korpus budeme potrebovať:

  • 6 vajec
  • 100g práškového cukru
  • 30g kryštálového cukru
  • 220g modrého maku
  • 80g  masla

Postup: Mak si zomelieme na jemno. Žĺtka a bielka oddelíme. K bielkam pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý biely sneh. Žĺtka následne s práškovým cukrom vyšľaháme do tuhej zmesi/peny. Následnej do tejto zmesi pridáme zmäknuté maslo a dôkladne premiešame. Do bielkového snehu opatrne ručne primiešame po malých dávkach žĺtkovú hmotu. Po kompletnom premiešaní pridávame po lyžičkách aj zomletý mak. Na dno tortovej formy dáme papier na pečenie. Hotové cesto do nej vlejeme, jemne otrasieme (zarovnanie výšky) a pečieme pri teplote 155°C cca 35 min. Mal som k dispozícii formu o priemere 23 cm. Po vychladnutí korpusu, som ho dokázal narezať na 3 pláty.

Na plnku budeme potrebovať:

  • 500g mascarpone
  • 500g jemného, nehrudkového tvarohu
  • 40g práškového cukru
  • 20g vanilinového cukru

Postup: Všetky ingrediencie zmiešame do jemnej zmesi a dáme na 20 min. do chladničky.

Na malinový sirup budeme potrebovať:

  • 350 g malín (mal som mrazené )
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru

Postup: maliny s cukrom rozvaríme. Následne cez sitko prepasírujeme do čistej zmesi. Z ochladnutého sirupu si oddelíme 6 polievkových lyžíc (tie je následne potrebné primiešať do plnky). Zvyšným sirupom potierame korpus na ktorý následne nanášame krém/plnku.

Na ozdobenie celej torty použijeme zvyšný krém a čerstvé maliny (tácka 250 g) – viď. foto. Na vrch som si vyrobil aj jednoduchú grafiku, vyrezanú do papiera. Ten priložil nad krém a poprášil kakaom. Dávajte pozor na to, aby sa vám papier neprilepil na krém – makový korpus je masný a je možné, že si takto “odlepíte” celý vrchný krém.

Pokiaľ máte radi mak, táto torta bude chutiť. Chutila aj zvyšku ochutnávačov aj napriek prekvapivému spojeniu maku a malín. Vyskúšajte! 😉